Kouvola-Kotka

KOUVOLAN asemalta Kymenlaaksosta haarautuu rataosuus Kotkaan. Rataosuus avattiin vuonna 1890 ja se on yksi vilkkaimmista rataosuuksista, jolla on myös tavaraliikennettä. Matkan varrella on useita asemia ja liikennepaikkoja.

 

Kouvola Oikoraide: Kouvola Oikoraiteen liikennepaikka avattiin vuonna 1890. Liikennepaikalla ei ole asemarakennusta. Liikennepaikan eteläpuolelta haarautuu rataosuus Kotkaan. Liikennepaikalla ei ole kaupallista liikennettä.

 

Myllykoski: Myllykosken rautatieasema avattiin vuonna 1890. Aseman viimeinen asemarakennus purettiin vuonna 2013 ilkivallan vuoksi. Asemalla pysähtyy kaikki rataosan lähijunat, mutta tavaraliikennettä ei ole. Vuonna 2020 Myllykosken asema peruskorjattiin kokonaan, jolloin sinne lisättiin uusi valaistus, pyöräkatokset ja asemalaiturit.

 

Pitkäkallio: Pitkäkallion liikennepaikka avattiin vuonna 2020. Siellä ei ole asemarakennusta. Se on noin 200 metriä Myllykosken aseman eteläpuolella. Siellä ei ole kaupallista liikennettä, sillä siellä voidaan tehdä vain raiteenvaihtoja.

 

Inkeroinen: Inkeroisten rautatieasema avattiin vuonna 1890. Nykyinen asemarakennus on vuodelta 1970. Asemalla pysähtyy kaikki rataosan lähijunat ja siellä on säännöllistä tavaraliikennettä. Vuonna 2020 asema peruskorjattiin täysin, jolloin sinne lisättiin alikulkutunnelit, uudet laiturit ja pysäköintialue. Aikoinaan rataosuus Haminaan erkani Inkeroisten asemalta, mutta vuonna 1984 se siirrettiin kulkemaan Juurikorven liikennepaikan kautta ja vanha ratalinja purettiin.

 

Juurikorpi: Juurikorven rautatieasema avattiin vuonna 1890. Asemalla ei ole kaupallista liikennettä enää, mutta sieltä haarautuu nykyinen rataosuus Haminaan. Asemarakennus on yksityisomistuksessa ja sen pihalla sijaitsee Kymin Patteriston muistomerkki.

 

Hamina: Haminan liikennepaikka avattiin vuonna 1984. Aikaisempi Haminan rautatieasema suljettiin silloin, ja nykyinen liikennepaikka sijaitsee Haminan satamassa. Liikennepaikalla ei ole asemarakennusta. Haminassa on vain tavaraliikennettä, joka koostuu pääasiassa Haminan sataman kuljetuksista.

 

Tavastila: Tavastilan seisake avattiin vuonna 1890. Seisakkeella ei ole asemarakennusta. Siellä on vain henkilöliikennettä. Seisake aiotaan peruskorjata isosti vuoden 2024 loppuun mennessä, sillä nykyisen seisakkeen hiekkalaiturille johtaa vain polku metsikön läpi.

 

Kymi: Kymin rautatieasema avattiin vuonna 1890. Aseman vanha nimi oli vuoteen 1987 saakka Karhula. Asemalla pysähtyy kaikki rataosan lähijunat ja siellä on säännöllistä tavaraliikennettä. Tavaraliikenne koostuu ratapihalta erkanevan Sunilan yksityisraiteen raakapuukuljetuksista. Vuoden 2024 aikana asema aiotaan peruskorjata kokonaan, jolloin sinne lisätään uudet laiturit, valaistus ja pysäköintialueet.

 

Kyminlinna: Kyminlinnan seisake avattiin vuonna 1890. Seisakkeella pysähtyy kaikki rataosan lähijunat, mutta tavaraliikennettä ei ole. Vuonna 2014 seisake peruskorjattiin täysin, jolloin sen laiturit ja parkkipaikat uusittiin. 

 

Kotka Hovinsaari: Kotka Hovinsaaren liikennepaikka sijaitsee Kotkan kaupungissa, Kymenlaaksossa. Siellä ei ole asemarakennusta. Lähes ainoa liikenne koostuu North Rail Oy- nimisen junayhtiön kuljetuksista Venäjältä. Nykyisin liikenne liikennepaikalla on vähentynyt.

 

Kotka tavara: Kotka tavaran liikennepaikka kuuluu osittain samalle ratapihalle Kotka Hovinsaaren kanssa. Liikennepaikalla ei ole asemarakennusta. Siellä on ainoastaan tavaraliikennettä, mutta suurin osa junista kulkee Kotka Mussalon liikennepaikalle, ja liikenne Kotka tavarassa on vähempää.

 

Paimenportti: Paimenportin seisake avattiin vuonna 1890. Seisakkeella pysähtyy kaikki rataosan lähijunat ja tavaraliikennettä ei ole. Asemarakennustakaan ei ole. Vuonna 2024 seisake aiotaan peruskorjata, jolloin sen laiturit ja pysäköintialueet uusitaan.

 

Kotka: Kotkan rautatieasema avattiin vuonna 1890. Asemarakennus on Thure Hellströmin suunnittelema. Asema oli vuoteen 1998 saakka radan pääteasema, kunnes rataa jatkettiin Kotkan sataman seisakkeelle, joka on rataosan lähijunien pääteasema nykyään. Kotkan aseman tavaraliikenne on lakkautettu, joten ainoa liikenne nykyään on lähijunat.

 

Kotkan satama: Kotkan sataman seisake avattiin vuonna 1998. Siellä ei ole asemarakennusta. Seisakkeella on ainoastaan lähijunaliikennettä, joka on sen pääteasema. Aiemmin seisakkeen itäpuolella toimi myös Satamakadun liikennepaikka, mutta se lakkautettiin ja rata sinne purettiin jo 2000-luvulla.

 

Kotolahti: Kotolahden liikennepaikka sijaitsee Kotkan kaupungissa, Kymenlaaksossa. Siellä ei ole asemarakennusta. Ainoa liikenne Kotolahdella on tavarajunat, joita sinne kulkee runsaasti. Ratapiha palvelee myös Kotka Mussalon rahtisataman kuljetuksia.

 

Kotka Mussalo: Kotka Mussalon liikennepaikka sijaitsee Kotkassa, Kotolahden liikennepaikan eteläpuolella. Siellä ei ole asemarakennusta. Sinne on ainoastaan tavaraliikennettä, joka koostuu lähes kokonaan Mussalon rahtisataman kuljetuksista. Liikennepaikka on Kymenlaakson toiseksi vilkkain tavararatapiha.

 

 

 

 

 

 

 

Luo oma verkkosivustosi palvelussa Webador